dinsdag 15 november 2016

RIchting geven reflectie

De visie van een school gaat in eerste instantie over de visie op het leren van mensen. Mijn uitgangspunt hierbij is de kennis die we hebben vanuit de neurowetenschappen. Deze kennis wordt steeds meer vertaald naar wat dat betekent voor ons onderwijs. Voor het pedagogisch en didactisch handelen van de leerkracht, maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting van de school. Verdieping in deze materie houdt mij enorm bezig. Hiernaast zie ik steeds meer de verbinding tussen vaardigheden voor de 21e eeuw en breinleren. Op mijn school gaan we volgende week tijdens een studiedag deze verbinding leggen. Ook is hierbij aandacht voor het leren van leerkrachten. We zullen ook hier de link leggen. Voor mijzelf ben ik nu vooral bezig met verdieping in theorie. Ik wil goed op de hoogte zijn van hoe mensen leren en hoe wij daar op kunnen inspelen. Hierbij wil ik een inspirator zijn voor mijn leerkrachten.
Afgelopen week heb ik de zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Covey, 1989) uitgelezen en zie deze eigenschappen ook in verband staan met de vaardigheden. Nu ben ik bezig in het boek Mindset, de weg naar een succesvol leven (Dweck, 2011). Ook deze mindset speelt een belangrijke rol in mijn visie op hoe mensen leren.
Je zou kunnen stellen dat ik momenteel informatie uit verschillende invalshoeken aan het verwerken ben (divergeren) en probeer dit te convergeren naar een duidelijke visie op onderwijs.

Wordt vervolgd...

maandag 14 november 2016

Kennisclip

Hierbij de Kennisclip, gemaakt door Jannie Bouwens en mij. Onderwerp: gespreid leiderschap!!

zaterdag 8 oktober 2016

Leeragenda






Gloednieuw toegevoegd... mijn leeragenda. In alle openheid en vertrouwen deel ik deze graag met jullie.

maandag 3 oktober 2016

How Leadership influences student learning



Vol interesse gekeken naar deze lezing van Dr. Kenneth Leithwood. Over de invloed van leiderschap op het leren van leerlingen. Erg interessant en bruikbaar om de dagelijkse leiderschapspraktijken te structureren. Hierbij ook een korte Samenvatting.


Feedback op Kernopgave

Ik heb mijn kernopgave voorgelegd aan:
  • Els Kooijmans, plv. voorzitter van de Lowys Porquinstichting
  • Linda van Wezel, leerkracht, IB'er en lid MT van Ste. Marie
  • Ab de Laater, directeur van Het Kwadrant, school voor Praktijkonderwijs
Van de eerste 2 personen heb ik feedback mogen ontvangen. Nummer drie volgt later deze week. Hierbij een reflectie daarop. Algehele opgave: de kernopgave feitelijker, duidelijker en meer onderbouwd maken. Ik zie het als een werkdocument en zal dit dan ook telkens weer bijwerken.

Reflecties op feedback kernopgave


Reflectie dag 3

Authenticiteit:




Dag 3 stond in het teken van verdere verdieping van de kernopgave. Hierbij mijn reflectie op deze dag. Een dag die begon met een mooie wandeling en eindigde met een heuse eye-opener!! Het houdt me bezig... tot op de dag van vandaag. Lees er alles over in mijn reflectie!

Reflectie Bijeenkomst 3

dinsdag 27 september 2016

Kernopgave Feedback

Ik heb mijn kernopgave verder proberen uit te diepen m.b.v. feedback n.a.v. de pitch, de wandeling en de verbeeldingsoefening. Ik dnek dat sommige zaken nog wat scherper kunnen. De kernopgave vind je rechts in de links (mooi he?). Ik zou het erg op prijs stellen als jullie deze kernopgave van feedback zouden willen voorzien.

maandag 12 september 2016

Verdraaide Organisaties

Terwijl ik 'The Ontario Leadershio Framework 2012' zit te lezen, schiet mij het boek 'Verdraaide Organisaties' van Wouter Hart te binnen.

Als het gaat over 'Developing the Organization to Support Desirec Practices' is dit boek een mooie inspiratiebron. Het vertelt het verhaal over werken vanuit de bedoeling. Ik heb daar uit gehaald dat het van groot belang is je met enige regelmaat af te vragen: "Waarom doen we de dingen zoals we ze doen?". Best kans dat je gevangen zit in de systeemwereld... Dikke tip!!



zondag 11 september 2016

Reflectie op vragenlijsten

Reflectie op de twee rapportages van “Reflector Big Five Personality” en “Reflector 360”

Visie-gestuurd werken
Uit de rapportages blijkt dat volgens mezelf en directe medewerkers deze competentie behoorlijk goed ontwikkeld is en dat ik bijbehorend gedrag vaak laat zien. De score van mijn leidinggevende was lager. Met hem ben ik achteraf in gesprek gegaan. Na dit gesprek kwamen we tot de conclusie dat ik zeker een visie heb op onderwijs, maar dat ik mezelf meer moet verdiepen in mijn visie op leiderschap. Wie ben ik als leider? Vervolgens gaat het om je visie duidelijk uitdragen naar buiten. Ik ben Daan, hier sta ik voor en zo gaan we het doen.

In relatie staan tot de omgeving
Met de BFP test scoor ik relatief laag op deze competentie. Dit komt met name door de lage score op de persoonlijkheidsfactor extraversie. Ik scoor hier laag, omdat ik mij in nieuwe omgevingen met veel mensen niet altijd op mijn gemak voel. Ik zie mijzelf dan als een introvert persoon. De 360 test laat echter zien dat deze competentie goed ontwikkeld is. Dit laatste herken ik ook als het gaat over werken op schoolniveau. Ik onderhoud allerlei contacten met relevante partijen. Dit heeft afgelopen schooljaar een behoorlijk netwerk opgeleverd. Zowel medewerkers als mijn leidinggevende herkennen dat.

Vormgeven aan organisatiekenmerken vanuit een onderwijskundige gerichtheid
Met de BFP test scoor ik op deze competentie relatief laag. De scores van de 360 test zijn hoger en geven aan dat deze competentie al goed ontwikkeld is. In de BPF test heeft met name de persoonlijkheidsfactor consciëntieusheid zijn invloed gehad op de lage score. Het gestructureerd en planmatig werken is voor mij een belangrijk ontwikkelpunt. Daar komt bij dat ik confrontaties soms uit de weg ga en dat daardoor zaken die snel opgelost moeten worden blijven liggen.

Hanteren van strategieën t.b.v. samenwerking, leren en onderzoeken op alle niveaus
Met de BFP test scoor ik op deze competentie relatief laag. De scores van de 360 test zijn hoger en geven aan dat deze competentie al goed ontwikkeld is. In de BFP test hebben de volgende factoren de lagere score bepaald: streven naar perfecte resultaten, graag met anderen werken en streven naar een hoog prestatieniveau. Als het gaat om werken als directeur op een school, denk ik dat deze competentie behoorlijk ontwikkeld is. Dit blijkt ook uit de reflector 360.

Hogere orde denken
Met de BFP test scoor ik op deze competentie relatief laag. De scores van de 360 test zijn hoger en geven aan dat deze competentie al goed ontwikkeld is. In de BFP test hebben de volgende factoren de lagere score bepaald: geconcentreerd de aandacht bij één taak blijven houden en gedetailleerd plannen voordat ik ergens aan begin. De reflector 360 laat een lagere score zien op het regelmatig analyseren van onderzoeksresultaten op schoolniveau om tijdig adequate maat regelen te kunnen nemen.

Klaar voor de start...

De allereerste woorden op mijn allereerste blog. Laat ik beginnen met mijzelf kort voor te stellen. Ik ben Daan Buijsen. Geboren in Roosendaal, opgegroeid in Heerle (of beter: op Èrel) en nu woonachtig in Bergen op Zoom. Ik ben nog een paar weken 36 jaar. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met muziek. Ik luister er heel veel naar, bezoek concerten en maak het ook zelf. Ik speel gitaar en 'zing' in een metalband en ik bedien de bekkens in een carnavalsband (wat bij ons dweilbandje wordt genoemd). Om verder te ontspannen probeer ik zoveel mogelijk te wandelen. Doordeweeks loop ik regelmatig 's avonds een rondje en in het weekend neem ik deel aan wandeltochten in de regio. Daarnaast houd ik veel van het zgn. speciaalbier. Ik maak het zelf en daar hoort natuurlijk ook gedegen onderzoek bij in de vorm van proeven.


Als 4-jarig jongetje begon ik ooit op basisschool Berkenveld in Heerle. Het leren ging me gemakkelijk af en in 1991 ging ik mijn grote broer achterna richting het Norbertus College te Roosendaal. Ik begon daar aan het atheneum. Na 7 jaar behaalde ik mijn diploma en maakte ik de keuze om naar de PABO in Breda te gaan. Daar mocht ik de versnelde opleiding doen. Na drieënhalf jaar rondde ik succesvol de opleiding af. Vervolgens kwam ik als leerkracht te werken op basisschool De Meulenrakkers in Ossendrecht. Na twee jaar ging ik verder als leerkracht op basisschool Ste. Marie te Huijbergen. 


Al snel werd ik ook ICT-coördinator en bovenbouwcoördinator. Die laatste rol betekende voor mij niet meer dan dat ik een agenda moest maken voor de bovenbouwvergadering en deze moest leiden. Ik heb destijds de opleiding middenmanagement gevolgd, maar kon daar in de praktijk weinig mee. Toen er een nieuwe directeur kwam, werd ik benoemd als lid van een kernteam. De directeur kwam niet uit het onderwijs en had mij hard nodig om mee te denken over onderwijsinhoud. Ik werd benoemd als plaatsvervangend directeur. Na twee jaar vertrok deze directeur weer en kwam er een nieuw persoon die ook de leiding had over een andere school. Hierdoor kreeg ik meer taken en verantwoordelijkheden en werd ik benoemd tot adjunct-directeur. Ik solliciteerde om toegelaten te worden tot de kweekvijver schoolleider van de Lowys Porquinstichting. Ik werd toegelaten en begon aan de studie schoolleider basisbekwaam. Mijn toenmalige directeur werd gevraagd op een andere school te gaan werken. Er ontstond een vacature voor directeur. Het team wilde graag een fulltime directeur. Ik heb op deze vacature gesolliciteerd en ik werd aangenomen. Afgelopen schooljaar ben ik in het diepe gesprongen. Door te doen (en niet te doen) heb ik veel geleerd. En nu is het tijd voor mij om aan de slag te gaan met de studie MLE. Een studie die constant gelinkt is aan mijzelf als persoon, aan mijzelf als directeur en aan de ontwikkelingen op mijn school. Ik heb er enorm veel zin in!